Outsourcing av IT? Her er 5 faktorer du må vurdere
Det er klart at krav om nettverkskapasitet og kostnadseffektivitet vil stille enkelte krav til deg som innkjøpsansvarlig, men hvilke? I en undersøkelse om IT-sjefers syn på IT-miljøet, med deltakere fra Sverige, Norge og Danmark, kom blant annet følgende funn frem:
- 1 av 5 ser betydelige forbedringsbehov i sin egen virksomhets IT-miljø.
- 1 av 10 opplever ofte problemer med sentral infrastruktur som nettverk, servere og switcher.
- Budsjett og tilgang til kompetanse er de to viktigste faktorene for IT-avdelingens evne til å levere i tråd med virksomhetens mål.
- 1 av 5 planlegger å øke sin outsourcing av for eksempel nettverksløsninger.
Større selskaper planlegger mer outsourcing
Ser vi nærmere på svarene, fremtrer interessante forskjeller mellom store og små selskaper. For eksempel oppgir IT-sjefer i de største selskapene oftere at de er misfornøyde med IT-miljøet sitt og har gjentakende problemer med IT-løsningene sine. I større selskaper er det også flere som planlegger økt outsourcing fremover.
Ifølge Johan Caripson, Business Manager hos GlobalConnect, illustrerer disse forskjellene hvordan kompleksiteten i IT-miljøet øker etter hvert som virksomheter vokser:
– Generelt sett tenderer mindre selskaper til å kjøpe og sette opp en grunnleggende løsning som de kjører på så lenge det fungerer. Større selskaper har derimot bygget opp en mer kompleks IT-miljø. De tenker også mer langsiktig for å sikre at IT-løsningene deres holder tritt med virksomhetens vekst. Da blir outsourcing av utvalgte deler til pålitelige partnere en viktig brikke i puslespillet.
Vil du vite mer om hvordan IT-ledere fra hele Norden stiller seg til cybersikkerhetsspørsmål? Les rapporten og få innsikt i potensielle trusler og muligheter for fremtiden.
5 råd til deg som vurderer å øke IT-outsourcingen
I samme undersøkelse fremkommer det at nesten hver femte IT-sjef i de største selskapene ofte har utfordringer med å løse IT- eller IT-sikkerhetsrelaterte problemer med eksisterende ressurser. At denne gruppen oftere planlegger for økt outsourcing, kan dermed tolkes som et behov for eksterne partnere for å kunne forvalte budsjett og kompetanse mer effektivt.
Kjenner du igjen denne utfordringen fra din egen virksomhet? Kanskje er du selv IT-sjef i et voksende selskap og vurderer å outsource flere deler av IT-miljøet ditt?
Johan påpeker at outsourcing ikke bør sees som en “quick fix”, men stiller høye krav til deg i rollen som innkjøper. Hvordan finner du balansen mellom sikkerhet, skalerbarhet og kostnadseffektivitet? Her deler Johan fem gode råd på veien.
1. Vær ‘leverandøruavhengig’ i kravstillingen din
Har du visse merkevarer du foretrekker, slik at du velger bort leverandører som bruker andre? Johan fraråder å låse seg til slike tekniske detaljer, da det begrenser utvalget og reduserer fleksibiliteten:
– Tenk heller “vendor agnostic” og still krav basert på etablerte protokollstandarder og virksomhetens behov. Hvilke kvalitetsparametere må oppfylles når det gjelder kapasitet, sikkerhet, tilgjengelighet på support osv.? Spesifiser i avtalen hva leverandøren skal levere, ikke hvordan. Da kan du også lettere bytte leverandør basert på de samme kravene dersom løsningen ikke holder mål.
2. Samle nærliggende tjenester hos samme partner
På den ene siden er det lurt å unngå å bli for avhengig av én leverandør. På den andre siden kan det være fordelaktig å samle beslektede tjenester hos samme partner:
– Det lønner seg sjelden i lengden å shoppe rundt på mikronivå. Hvis du for eksempel kjøper WiFi fra ett selskap og switcher fra et annet, kan du støte på utfordringer hvis du senere vil legge til løsninger for økt sikkerhet, som nettverksovervåkning eller en SOC-tjeneste. Det blir fort komplekst og uklart hvem som har ansvaret. Grupper heller tjenestene, for eksempel ved å samle nettverksløsningene hos én partner og applikasjonene hos en annen.
3. Prioriter langsiktig kvalitet fremfor lave priser
Når IT-budsjettet er begrenset, er det fristende å la seg lokke av lave priser. Johan advarer imidlertid mot å kun fokusere på kortsiktige kostnader:
– Det betyr som regel at leverandøren har kompromisset med noe, som tilgjengelighet, support eller gjenopprettingstider på backup-løsninger. Selv om en tjeneste fungerer godt i starten, kan kvaliteten svekkes over tid når leverandørens kundebase vokser. Sørg derfor for at partneren din tilbyr en SLA som sikrer kvaliteten virksomheten din trenger gjennom hele avtaleperioden.
4. Tør å inngå lengre avtaler der teknologien er velprøvd
Teknologien utvikler seg i et høyt tempo, særlig innen AI og kvanteteknologi. Det kan derfor være fristende å unngå lange avtaler. Men Johan påpeker at det finnes områder hvor teknologien er velprøvd:
– Mitt råd er å prioritere fleksibilitet der teknologien er ny, og langsiktighet der den er velprøvd – for eksempel innen datalagring. Våg å planlegge for fem eller ti år fremover. Lengre avtaler gir både deg og leverandøren trygghet og er mer kostnadseffektivt enn å bytte strategi hvert tredje år.
5. Husk at du ikke kan outsource totalansvaret
Til slutt understreker Johan at ingen virksomhet kan outsource sitt helhetsansvar:
– Noen organisasjoner undervurderer hva som kreves for å ta dette ansvaret, og har kanskje slanket IT-avdelingen litt for mye. Med riktig kravstilling og gode partnere vil outsourcing være en fordel, men som innkjøper av IT-tjenester fra flere aktører, kan du ikke forvente at de skal samarbeide. Det er til syvende og sist ditt ansvar at helheten fungerer. Sørg derfor for tydelig dokumentasjon av IT-miljøet, samt krise- og kontinuitetsplaner for ulike scenarioer.
Derfor kjøper POWER nettverk som tjeneste
Et selskap som har valgt å outsource hele sin nettverksdrift, er POWER. Les intervjuet der elektronikkjedens IT-direktør forklarer fordelene ved å samle alt som har med tilkobling å gjøre i GlobalConnects helhetsløsning SmartConnect.