Privat Bedrift Borettslag

Du er nå på bedriftsiden. Er du privatkunde? Bytt til Privat (tidligere HomeNet)

Hva er VPN – og hvorfor bør du bruke det?

Hva er VPN og hvordan fungerer det?

Et «Virtual Private Network» eller virtuelt privat nettverk oppretter en sikker og kryptert tilkobling over et åpent eller mindre sikkert nettverk, som internett. Ved å skjule din IP-adresse og kryptere dataene som sendes og mottas, gjør VPN det svært vanskelig for uvedkommende å spore din nettrafikk eller stjele sensitive data. VPN-teknologi er avgjørende for både personlig sikkerhet på internett og for bedrifter som trenger å beskytte sine nettverksressurser.

En VPN-tjeneste fungerer ved å etablere en sikker “tunnel” mellom brukerens enhet og en VPN-server. Når du kobler til VPN-serveren, omdirigeres all internetttrafikken din gjennom denne serveren. Dataene krypteres, noe som skjuler din virkelige IP-adresse og gir et ekstra lag med sikkerhet mot overvåking og datainnbrudd. Dette gjør VPN til et essensielt verktøy for å sikre personvern på nettet og beskytte mot trusler som hackere og nettkriminalitet.

Hva brukes VPN til?

I arbeidslivet benytter bedrifter VPN for å opprettholde høy cybersikkerhet. Ansatte kan trygt koble seg til bedriftens nettverk fra eksterne steder, noe som er spesielt viktig i en tid der fjernarbeid er blitt normen. VPN sikrer at sensitive bedriftsdata forblir beskyttet uansett hvor de ansatte befinner seg.

I privatlivet fungerer VPN som et ekstra beskyttelseslag ved å kryptere personlig informasjon når en kobler seg til offentlige Wi-Fi-nettverk. Dette er ofte avgjørende for å beskytte mot datatyveri og identitetstyveri. I tillegg kan VPN brukes til å omgå geografiske begrensninger på innhold, slik at du kan få tilgang til tjenester og annet innhold som normalt er blokkert i ditt område.

Her kan du lese mer om WiFi-sikkerhet og hvorfor det er viktig i både arbeidslivet og privatlivet.

Hvorfor bør man ha VPN?

Det er ulike grunner for å ta i bruk VPN, blant annet vil et VPN sørge for å beskytte en bruker ved å kryptere data og skjule IP-adressen deres, slik at brukeren ikke kan spores. VPN har flere bruksområder, men en kan si at en av de viktigste er å øke din trygghet og sikkerhet på offentlige WiFi. Nedenfor ser vi nærmere på konkrete VPN-bruksområder, både for arbeidslivet og privatlivet.

De forskjellige typene VPN

Det finnes flere typer VPN-løsninger, hver tilpasset spesifikke behov. Her er fire vanlige typer:

  • Fjernaksess VPN: Brukes for å etablere en sikker tilkobling til bedriftsnettverk eller andre private nettverksressurser. Dette muliggjør trygg tilgang til bedriftsinterne data og applikasjoner fra eksterne steder, som for eksempel hjemmekontor.
  • Site-to-Site VPN: Kobler sammen to eller flere separate nettverk på forskjellige geografiske steder, slik at de fungerer som et sammenhengende nettverk. Dette er ideelt for bedrifter med flere kontorer eller filialer, fordi det muliggjør sikker og effektiv datakommunikasjon mellom de ulike avdelingene.
  • Mobil VPN: Gir sikker og stabil tilkobling for mobile enheter, noe som er viktig for brukere som ofte er på farten.
  • Personlig VPN: Brukes for å sikre privatliv og beskytte sensitiv informasjon når du surfer på nettet. Dataene dine krypteres og IP-adressen skjules, og slik øker du din sikkerhet og anonymitet online.

Hvordan velge riktig VPN-tjeneste?

Når du velger en VPN-tjeneste, er det viktig å vurdere flere faktorer for å finne den som passer best til dine behov:

  1. Sikkerhet: Sørg for å velge et VPN med sterk kryptering og pålitelige sikkerhetsprotokoller. Dette er avgjørende for å beskytte dataene dine.
  2. Hastighet: En god VPN-tjeneste bør ikke redusere internetthastigheten din betydelig. Finn en VPN som ikke gir deg treg tilkobling.
  3. Brukervennlighet: Ta i bruk en VPN med enkel installasjon og et forståelig grensesnitt slik at du kan sikre deg enkel og effektiv bruk av tjenesten.
  4. Pris: Finn en tjeneste med god balanse mellom kostnad og funksjonalitet.
  5. Pålitelig leverandør: Velg en leverandør med et godt omdømme og en sterk personvernpolicy. Sjekk også kvaliteten på kundestøtten deres.

 

Vil du vite mer om nettverkssikkerhet? Sjekk ut artiklene våre om WiFi-sikkerhet, mikrosegmentering, lokalnett (LAN) som tjeneste eller ta kontakt med oss for å se hvordan vi kan hjelpe deg!

Fyll ut kontaktskjemaet nedenfor for å komme i kontakt med en av våre sikkerhetseksperter idag!

Kan din bedrift få fiber?

Fiber er markedets raskeste internettforbindelse. Sjekk om din bedrift også kan få alle fordelene med lynrask fiber.