Mikrosegmentering – slik øker du nettverkssikkerheten med segmentering
Hva er mikrosegmentering?
Mikrosegmentering innebærer å dele opp et nettverk i svært små, separate deler, altså egne segmenter, som får egne sikkerhetspolicyer. Dette øker kontrollen over trafikk og tilgang innenfor nettverkets ulike deler, og reduserer potensielle store skader ved ulike typer cyberangrep.
Ulike måter å gjøre nettverksegmentering på
Både mikrosegmentering og makrosegmentering er strategier for nettverkssegmentering, men de skiller seg i granularitet og formål:
- Makrosegmentering handler om å skape større, overordnede soner innenfor et nettverk. Dette passer for å eksempelvis separere ulike avdelinger innenfor en organisasjon.
- Mikrosegmentering deler inn nettverkets soner i betydelig mindre segmenter, for å muliggjøre tilgangskontroll på et mer detaljert nivå. Noen ganger omtales også nanosegmentering for å beskrive en enda mer detaljert segmentering, som går ned til individuelle applikasjoner eller prosesser.
Mikrosegmentering i relasjon til Zero Trust
Denne typen detaljert nettverkssegmentering er en viktig del av en virksomhets overordnede Zero Trust-strategi. Grunnlaget i denne sikkerhetsmodellen er, som navnet antyder, å ikke stole på noen. Alle prosesser og systemer er derfor satt opp ut fra antakelsen om at hver bruker som starter en interaksjon er en potensiell risiko, og må bevise sin pålitelighet gjennom en form for autentisering. Mikrosegmentering styrker virksomhetens cybersikkerhet i tråd med Zero Trust ved å sikre at hver bruker kun får tilgang til de delene av IT-miljøet de faktisk trenger.
Mikrosegmentering har mange fordeler, blant annet:
- Styrket beskyttelse av dine mest kritiske digitale eiendeler, gjennom bedre muligheter til å begrense hvem som kan få tilgang til dem.
- Økt cybersikkerhet generelt, siden du reduserer risikoen for at en angriper som har kommet seg inn i en del av IT-miljøet ditt, deretter kan ta seg videre til andre servere.
- Bedre etterlevelse av ulike regelverk og standarder, som stadig oftere krever et høyt nivå av kontroll av sensitiv data (NIS2-direktivet er et ferskt eksempel på dette).
- Avlastning av brannmurer og andre sikkerhetsfiltre siden uønsket trafikk hindres fra å nå frem til dem.
Implementering av mikrosegmentering i din organisasjon
Å implementere mikrosegmentering krever nøye planlegging og en god forståelse av virksomhetens nettverksflyt. Start med å kartlegge nettverkstrafikken i din organisasjon og identifisere hvilke ressurser som er mest kritiske, slik at disse kan få den sterkeste beskyttelsen.
Lag og test deretter sikkerhetspolicyer for hvert segment. Sørg for å kontinuerlig holde disse policyene oppdatert i takt med at trusselbildet endres.
Sist, men ikke minst: sørg for at medarbeidere får opplæring i sikre arbeidsmetoder for å sikre at de etablerte rutinene etterleves i praksis.
Vil du vite mer? Sjekk ut artiklene våre om VPN, og LAN & WiFi som tjeneste.