Privat Bedrift Borettslag

Du er nå på bedriftsiden. Er du privatkunde? Bytt til Privat (tidligere HomeNet)

DDoS-angrep og DDoS-beskyttelse: Alt du trenger å vite

Hva er DDoS-angrep?

DDoS-angrep, eller tjenestenektangrep, står for Distributed Denial of Service. Et DDoS-angrep handler om å overbelaste en server, et nettverk eller et nettsted med enorme mengder trafikk, slik at det blir utilgjengelig for vanlige brukere. Angrepet utføres ofte ved hjelp av infiserte enheter som sender koordinert trafikk mot målet.

Målet med slike nettangrep er å forstyrre eller stanse tjenester, noe som kan påvirke både forretningsdrift og brukeropplevelser. DDoS-angrep er blant de mest alvorlige cybertruslene som virksomheter møter i dag og hele 52% av store bedrifter i Skandinavia rapporterer at de har blitt angrepet av cyberangrep. (IT Insights 2024)

 

Ulike typer DDoS-angrep:

Volumetriske angrep

Volumetriske DDoS-angrep fokuserer på å overvelde nettverkets båndbredde ved å sende store mengder trafikk mot angrepsmålet. Dette er den vanligste typen DDoS-angrep og kan ramme både små nettsteder og større infrastruktur.

 

Protokollangrep

Protokollangrep utnytter svakheter i hvordan datamaskiner og nettverk snakker sammen. Protokollangrep sender spesielle typer trafikk for å overbelaste serveren, slik at den slutter å fungere. Eksempler på dette er SYN Flood, som fyller serveren med halvferdige forespørsler, og Ping of Death, som sender altfor store datapakker og får serveren til å krasje.

Applikasjonslagangrep

Applikasjonslagangrep retter seg mot spesifikke applikasjoner, som nettbutikker eller skytjenester, og forstyrrer funksjonaliteten ved å sende målrettet trafikk for å overbelaste serveren for å gjøre nettsiden utilgjengelig for brukere.

 

Hva er konsekvensene av et DDoS-angrep?

Når et nettsted eller en server rammes av et DDoS-angrep, kan konsekvensene være omfattende. Noen av de vanligste konsekvensene inkluderer:

 

Tap av inntekter: Nettsiden deres kan miste salg eller kundekontakt når besøkende ikke får tilgang.

Skade på omdømme: Et nettsted som stadig er nede, kan føre til at organisasjonen din virker upålitelig.

Kostnader til utbedring: Virksomheter må bruke ressurser på å gjenopprette tjenester og forhindre fremtidige angrep. Dette er noe som kan koste mye.

 

Hvordan beskytte seg mot DDoS-angrep og andre cybertrusler?

For å effektivt beskytte seg mot DDoS-angrep og andre cybertrusler, kreves det ofte en kombinasjon av teknologi og proaktive tiltak. Her er noen av våre anbefalinger:

 

1. Benytt en DDoS-beskyttelsestjeneste

Bruk spesialiserte tjenester fra cybersikkerhetsselskaper for å filtrere ut skadelig trafikk før den når nettverket. Disse løsningene identifiserer og blokkerer ondsinnet aktivitet i sanntid, og sikrer stabil drift. DDoS-beskyttelse kan variere i beskyttelsesgrad, effektivitet og tilpasning til egen virksomhet. Husk at du på denne måten også kan få rapporter som viser trafikkfly og eventuelle hendelser på nettverket. Her kan du lese mer om GlobalConnects beskyttelsesvarianter.

En DDoS-beskyttelse sørger for:
    • Sanntidsovervåking – Trafikken analyseres kontinuerlig for å oppdage mistenkelige aktiviteter og hindre angrep før de påvirker virksomheten.
    • Automatisk filtrering – Skadelig trafikk blokkeres før den når systemene dine, noe som sikrer stabil drift og oppetid.
    • Skalerbar løsning – Tjenesten tilpasses virksomhetens behov, enten du har et lite nettverk eller en stor, kompleks infrastruktur.
    • Redusert risiko for nedetid – Beskyttelse mot DDoS-angrep sørger for at kritiske systemer forblir tilgjengelige for kunder og ansatte.

 

2. Benytt en nettsentrisk brannmur

En brannmur er en grunnleggende del av nettverksbeskyttelsen, designet for å fungere som en barriere mellom pålitelige og uautoriserte nettverk. Den overvåker dataflyten gjennom nettverkets porter og avgjør hva som får passere basert på sikkerhetsregler, noe som forhindrer potensielt skadelig trafikk. Tenk på det som en sikkerhetsvakt som gransker hver datapakke og kun slipper gjennom det som oppfyller kravene. Ved et DDoS-angrep spiller brannmuren en avgjørende rolle ved å analysere trafikkmønstre, identifisere unormal aktivitet og blokkere overbelastningsforsøk før de når serverne.

En nettsentrisk brannmur sørger for:
    • Blokkering av skadelig trafikk: Brannmuren stopper uønskede forespørsler fra å nå systemene dine, noe som avlaster nettverket.
    • Filtrering av mistenkelige mønstre: Trafikken analyseres for å oppdage og blokkere skadelige forespørsler som kan være en del av et angrep.
    • Beskyttelse av interne ressurser: Ved å fungere som en barriere forhindrer brannmuren at interne data og ressurser utsettes for trusler.
    • Komplementering til andre sikkerhetstiltak: Sammen med andre sikkerhetstjenester gir brannmuren et ekstra lag med sikkerhet som øker motstandskraften mot avanserte angrep.

 

3. Oppgrader nettverksinfrastrukturen

Sørg for at nettverket har tilstrekkelig båndbredde og bruk teknologier som lastbalansering og avanserte brannmurer for å motstå angrep. En moderne infrastruktur reduserer belastningen og øker motstandskraften mot DDoS-angrep. En typisk oppgradering vil være mikrosegmentering av nettverket ditt. På denne måten får du bedre kontroll over trafikkflyten og kan dermed forhindre spredning av angrep mellom ulike deler av nettverket.

    • Iverksett mikrosegmentering: Ved å segmentere nettverket i mindre, isolerte enheter får du bedre kontroll over trafikkflyten og reduserer risikoen for at et angrep sprer seg mellom ulike deler av nettverket. Dette minimerer skadeomfanget ved eventuelle sikkerhetsbrudd.
    • Øk din båndbredde og lastbalansering: Et nettverk med tilstrekkelig kapasitet og intelligente lastbalanseringsløsninger sørger for stabil ytelse, selv under høyt trafikktrykk. Dette forhindrer systemoverbelastning og sikrer at legitime brukere har tilgang til tjenestene dine.

 

4. Overvåk nettverket ditt

Kontinuerlig nettverksovervåking hjelper med å identifisere unormal aktivitet og reagere raskt på trusler. Bruk avanserte verktøy eller et Security Operations Center (SOC) for sanntidsanalyse og respons. Et Security Operations Center (SOC) er en sentral funksjon for å håndtere DDoS-angrep og andre cybertrusler i sanntid. SOC kombinerer avanserte overvåkingsverktøy med ekspertanalyse for raskt å oppdage, isolere og nøytralisere trusler. En god sikkerhetsovervåkning sørger for at du slipper å tenke på sikkerhetstrusler.

    • Tidlig deteksjon av trusler: Overvåking gjør det mulig å identifisere potensielle angrep før de eskalerer til alvorlige sikkerhetsbrudd.
    • Sanntidsrespons: Med automatiserte varslinger og responsmekanismer kan du redusere nedetid og begrense skade ved cyberangrep.
    • Bruk av avanserte verktøy: Moderne sikkerhetsplattformer benytter maskinlæring og avansert analyse for å oppdage avvik i nettverkstrafikken.
    • Integrasjon med Security Operations Center (SOC): Et dedikert SOC-team gir kontinuerlig overvåking og eksperthåndtering av sikkerhetshendelser, slik at virksomheten din alltid er beskyttet.
    • Mindre bekymringer for sikkerhetstrusler: Med en solid overvåkningsløsning kan du fokusere på kjernevirksomheten, vel vitende om at sikkerheten er ivaretatt. Mange benytter seg av eksterne leverandører for sikkerhetsovervåkning.

Her kan du lese om og bestille Security Workshop. Workshopen hjelper deg med å kartlegge nødvendige steg for å øke din cybersikkerhet!

 

Fremtiden for DDoS-angrep og cybersikkerhet

Angrepene blir stadig mer sofistikerte, og det krever kontinuerlig oppgradering av sikkerhetssystemer for å beskytte nettverk og servere. I en tid hvor cybertrusler stadig øker, er det viktig at virksomheter investerer i moderne DDoS-beskyttelse og bygger robuste forsvar mot nettangrep.

Cyberangrep utgjør en alvorlig trussel mot dagens digitale infrastruktur, men med riktig sikkerhetsstrategi kan du minimere risikoen og beskytte både virksomheten din og brukerne dine.

Sørg for at nettverket ditt er rustet mot fremtidige cyberangrep, og hold deg oppdatert på de nyeste løsningene innen nettverkssikkerhet og DDoS-beskyttelse.

 

Visste du at mange av GlobalConnects nettverksløsninger har en DDoS-beskyttelse innebygd? Her kan du lese mer om de ulike beskyttelsesvariantene vi tilbyr!

Vil du lese mer om cybersikkerhet?

Hva er VPN – og hvorfor bør du bruke det?

18.09.2024

Hva er VPN – og hvorfor bør du bruke det?

VPN er et virtuelt privat nettverk (Virtual Private Network). Et VPN sørger for å opprette en sikker og kryptert tilkobling til internett.

Read more
Slik kan du enkelt øke WiFi-sikkerhet

18.09.2024

Slik kan du enkelt øke WiFi-sikkerhet

WiFi-sikkerhet handler om å sikre nettverkets integritet slik at dataene som overføres ikke havner i feil hender, men også om å beskytte personvern.

Read more
Mikrosegmentering – slik øker du nettverkssikkerheten med segmentering

18.09.2024

Mikrosegmentering – slik øker du nettverkssikkerheten med segmentering

Mikrosegmentering innebærer å dele opp et nettverk i svært små, separate deler, altså egne segmenter. Dette er en del av praksisen vi kaller nettverkssegmentering

Read more

Kan din bedrift få fiber?

Fiber er markedets raskeste internettforbindelse. Sjekk om din bedrift også kan få alle fordelene med lynrask fiber.