Presse / GlobalConnect bygger digital Europavei over Bornholm
Nordens ledende leverandør av nettverkstjenester, GlobalConnect, bygger nå en digital Europavei fra Luleå i Nord-Sverige til Berlin i Tyskland. I sommer la selskapet undervannskabel til og fra den danske øya Bornholm og knyttet ferieøya til sitt nordiske fibernett på mer enn 100.000 kilometer.
Den digitale Europaveien består av en høyhastighets fiberkabel som går gjennom halve Sverige til Stockholm, via de svenske øyene Gotland og Öland til Sør-Sverige og Bornholm, før den dukker ned i Østersjøen igjen og dukker opp i Sassnitz på den tyske nordkysten. Ettersom slike langdistansekabler helst skal ha et knutepunkt omtrent hver 100 kilometer, oppretter GlobalConnect et knutepunkt på Bornholm som er 120 kilometer fra den tyske havnebyen.
Bornholm som data- og fornybarøy
Bornholm er ikke en tilfeldig valgt mellomstasjon på den digitale Europaveien. Den danske energigiganten Ørsted planlegger en enorm off-shore vindpark utenfor kysten av Bornholm. Vindparken vil potensielt gi 1000 megawatt kortreist strøm til øya, som blant annet kan brukes til å drive datasentre. Det kaldere klimaet i Norden er perfekt for store datasentre, da de trenger mindre kjøling, og derfor i større grad kan drives på fornybar energi, enn lenger sør i Europa.
– Vi har store globale aktører som kunder til våre datasentre nord i Sverige, og med nærheten til den kommende vindparken og kortere vei til de store markedene i Europa ligger Bornholm perfekt situert for å utnytte de synergiene som vil finnes på øya. Samtidig kan vi tilby lynraskt internett til både bornholmske husstander, feriehus og bedrifter. Så dette er en win-win, sier Martin Højriis Kristensen, markedsdirektør i GlobalConnect Carrier.
Enorme datamengder i liten kabel
Tross den enorme kapasiteten som kan gå gjennom kabelen, er ikke fiberen tykkere enn en strikkepinne. Midten av kabelen er dannet av 96 fiberpar, som til sammen kan sende og motta en så stor menge data at GlobalConnect vil kunne transportere hele verdens dataforbruk – fem ganger.
Rundt fiberkabelen er det spunnet stålwire, og hele kabelen som nå legges på sjøbunnen er ikke mer enn et par centimeter i diameter. En spesiell vannjetmaskin lager en én meter dyp, smal grøft som kabelen legges ned i før den dekkes med sedimenter. Slik beskyttes den mot å eksempelvis bli ankerfeste eller hekte seg fast i fiskeutstyr.
– Arbeidet med å legge kabelen på havbunnen gjøres på en så skånsom måte som mulig. Kabelen legges, så godt det lar seg gjøre, unna fiskebanker og sårbare havområder. Vi vil ikke risikere at en trål hekter seg fast i kabelen, og vi gjør alt vi kan for ikke å skade fisk og dyrelivet i havet. Når kabelen først er på plass skal den fint kunne ligge der og levere høyhastighets datatrafikk i mer enn 50 år. Hvert av de enkelte fiberparene kan levere nok data til at samtlige husstander i Norge, Sverige og Danmark kan se Netflix samtidig, så vi har mer enn nok kapasitet både for dagens og fremtidens behov, mener Kristensen
Arbeidet utføres av Baltic Offshore for GlobalConnect, med skipet «Pleijel» som har spesialutstyr for å legge og reparere undervannskabel.
Dette er et av de største digitale infrastrukturprosjektene som gjennomføres i Norden, og fiberkabelen kommer til å tilføre regionen enorm kapasitet. Totalt investerer GlobalConnect mer enn 500 millioner kroner i prosjektet som skal stå ferdig i løpet av siste del av 2023.