Rapport: Slik vurderer IT-sjefer cybersikkerhetssituasjonen i Norden
Med tanke på den urolige verdenssituasjonen og det økende antallet cyberangrep – hvordan ser IT-sjefer i Skandinavia på cybersikkerheten i sine egne virksomheter? Få innsikt fra en undersøkelse blant 225 IT- og IT-sikkerhetssjefer i Sverige, Norge og Danmark.
Undersøkelsen, som er gjennomført av Demoskop på oppdrag fra GlobalConnect, gir et situasjonsbilde av hvor godt skandinaviske bedrifter og organisasjoner er rustet mot dagens cybertrusler. I denne artikkelen gir vi deg noen smakebiter. Flere innsikter og analyser finner du i rapporten Cybersikkerhet: Risikoer og ressurser fra IT-sjefens perspektiv.
IT-sjefer har god selvtillit – men motsetninger finnes
80 % av deltakerne vurderer sikkerhetsnivået i egen virksomhet som høyt eller svært høyt. Samtidig rapporterer en urovekkende høy andel at forretningskritiske data ikke lagres sikkert, og at ansattes sikkerhetskunnskap er mangelfull. Undersøkelsen viser også at mange IT-sjefer etterlyser flere ressurser for å opprettholde det sikkerhetsnivået de mener er nødvendig. Bare én av ti mener at organisasjonens budsjett og interne kompetanse er tilstrekkelig til å dekke både dagens behov og fremtidssikring.
Hvordan skiller svarene seg mellom landene?
Her er tre eksempler på spørsmål der deltakernes svar skiller seg mellom de tre landene i undersøkelsen:
I Danmark er bekymringen for IT-angrep størst
Blant IT-sjefer i Danmark føler 83 % en bekymring for IT-angrep eller -havari; til sammenligning er det 57 % i Norge og 52 % i Sverige.
I Norge lagres mest data i skyen
På spørsmålet om hvordan virksomhetens data lagres, skiller Norge seg ut med den største andelen i skyen – 33 %. I Sverige er tilsvarende tall 19 %, og i Danmark kun 9 %.
I Sverige sitter flest IT-sjefer i ledelsen (med knapp margin)
Det er langt fra en selvfølge at IT-sjefen sitter i ledelsen. I Sverige er andelen 60 %, i Danmark 55 %, og i Norge 54 %.
Privat og offentlig sektor har ulike sikkerhetsutfordringer
Svarene i undersøkelsen varierer også på bakgrunn av om deltakerne jobber i offentlig sektor eller i privat næringsliv. For eksempel oppgir 16 % av de privatansatte IT-sjefene, men bare 5 % av de offentlig ansatte, at deres virksomhet har det beste mulige IT-miljøet. Andelen som oppgir at de løpende bytter ut utdaterte deler av sitt IT-miljø, er også høyere i privat enn i offentlig sektor.
Samtidig er det noe flere i privat sektor som oppgir at de har forretningskritisk data som ikke er sikkert lagret, samt at de har blitt utsatt for minst ett IT-angrep de siste to årene.