Privat Bedrift Borettslag

Du er nå på bedriftsiden. Er du privatkunde? Bytt til Privat (tidligere HomeNet)

7 tegn på at IT-miljøet ditt ikke er fremtidssikret

Er IT-miljøet ditt fremtidssikret? Vurder med disse 7 punktene. 

Har du en plagsom følelse av at du ikke har full kontroll over IT-miljøet ditt? Kan det heller være en begrensning enn en drivkraft for virksomheten? Vi identifiserer her syv tydelige tegn som indikerer at du potensielt kan arbeide både mer effektivt og tryggere, og dermed være bedre forberedt for fremtiden.” 

Test deg selv hvilke av disse påstandene passer inn i IT-miljøet ditt?

 

1. Det finnes system uten tydelig eier

Gamle systemer kombinert med nyere programvare, og hjemmelagde spesialløsninger i et kaotisk IT-miljø uten tydelig oversikt? Ekstra komplisert blir det hvis virksomheten din har gjennomgått omorganiseringer, sammenslåinger eller oppkjøp gjennom årene. Da er det vanligst at du har systemer som flyter rundt uten en tydelig eier. 

2. Systemer som skulle vært avviklet lever fortsatt

Beslutningen er klar: alle prosjekter skal flyttes over til det nye, smarte systemet dere har investert i, og som skal erstatte to eldre systemer som nå kan avvikles. Fint! Migreringen starter bra. Men så stopper det opp. Personen som hadde ansvaret slutter, eller så er det et spesifikt kundeprosjekt som virker litt for komplisert å flytte over (og som tross alt genererer en viss inntekt). Så står du der et år senere med tre systemer i stedet for ett. Og en enda mer rotete blanding av gammelt og nytt. 

3. Du får bedre kontroll over IT-kostnadene dine

Selv virksomheter med en tilsynelatende enkel forretningsmodell er i dag avhengig av et komplekst IT-miljø med en blanding av interne systemer, skytjenester og eksterne leverandører. Å forhandle og kontinuerlig overvåke separate avtaler og vilkår for hver enkelt del krever mye tid og energi. Det blir også vanskelig å få oversikt over totalkostnaden. Når du samler det hele hos én partner får du i stedet en kombinert SLA (Service Level Agreement) og en enkelt faktura. På denne måten får du full kontroll over din totale månedlige kostnad – og hva som er inkludert i prisen.

4. Det hender at medarbeidere snubler over ting som ingen kjenner igjen

“Noen som vet hva dette er?” skriver en kollega i chatten etter å ha oppdaget et datasett som sikkert hadde en veldig god hensikt en gang i tiden. Men opphavspersonen har sluttet for lenge siden, og nå vet ingen hva det dreier seg om. Tør du slette det, eller vil noe plutselig slutte å fungere da? På den andre siden: Tør du beholde noe du ikke har full kontroll over? 

5. Du er låst til spesifikke systemer eller leverandører

Kjøper du hovedsakelig maskinvare og programvare fra visse spesifikke leverandører på grunn av personlige preferanser? Det trenger ikke være galt i seg selv, men det kan gjøre virksomheten din veldig avhengig av enkelte aktører. Til slutt blir det vanskelig å bytte selv om du skulle ønske det, eller forhandle til deg en god pris når det er tid for å fornye avtalen. Og den dagen teknologiutviklingen går i en annen retning eller leverandøren bestemmer seg for å slutte å oppdatere løsningen så havner du i en virkelig ugunstig situasjon. 

6.Alt står på spill hvis ‘’Eva-Lena’’ sier opp

Hun kan også hete Petter, Samir eller Hannah. Uansett navn, så er individavhengigheten utbredt innen IT. I en stor Sifo-undersøkelse oppga nesten 7 av 10 IT-sjefer at de er avhengige av spesifikke individer for å kunne drifte nettverksløsningen sin. Og hvis den nøkkelpersonen skulle slutte en dag, blir kompetansen vanskelig å erstatte. 

7. Du begynner å svette av ordene ‘nye EU-direktiver’

NIS2-direktiveter utvilsomt den største IT-hendelsen i 2024. Men det er ikke første – og definitivt ikke siste – gangen at en ny lovgivning tvinger deg til å gjennomgå din systemlandskap, din cybersikkerhet og dine tredjepartsavhengigheter. Spør deg selv, og vær ærlig: Har organisasjonen din tendens til å handle passivt i stedet for proaktivt i disse situasjonene? Er dere fornøyde med å bare oppfylle det absolutte minimumsnivået? Eller krysser dere til og med fingrene for å unngå granskning? Da er IT-miljøet deres langt fra fremtidssikret – verken mot cyberangrep, bøter eller konkurranse.” 

Kjente du deg truffet?

Hvis du kjenner deg igjen i ett eller flere punkter ovenfor, er du neppe alene. Men selv om du ikke er alene, betyr ikke det at du kan ignorere det. Ikke gå glipp av artikkelen der eksperten vår forklarer hvorfor et rotete IT-miljø kan bli dyrt i det lange løp.

Kan din bedrift få fiber?

Fiber er markedets raskeste internettforbindelse. Sjekk om din bedrift også kan få alle fordelene med lynrask fiber.