Nyheter / Nordmenn har blitt mer bekymret for IT-sikkerheten etter Ukraina-invasjonen
Ifølge en ny undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av GlobalConnect sier nesten halvparten av norske kontorarbeidere at de har blitt mer bekymret for IT-sikkerheten på jobben etter den russiske invasjonen. Samtidig har tilliten til IT-avdelingen økt.
I undersøkelsen er 1036 norske arbeidstakere, som tilbringer hele eller det meste av arbeidsdagen, på kontor er spurt om sin oppfatning av IT-sikkerhet og faren for hacking. Den er en oppfølger av en tilsvarende undersøkelse som ble gjennomført i mars 2022, rett etter den russiske invasjonen av Ukraina.
– Med all oppmerksomheten som har vært rundt hybrid krigføring, og økte cybertrusler fra så vel kriminelle nettverk, som fremmede makter, er vi ikke overrasket over at norske arbeidstagere har blitt mer bekymret for cybertrusler, sier Anders Øksne, sikkerhetssjef i nettverksoperatøren GlobalConnect
Bare 23 prosent tror det er sannsynlig at de faktisk blir hacket, noe som er ned fra 30 prosent i mars. Dette passer godt med det Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har sett så langt i år. Ifølge NSMs rapport «Nasjonalt digitalt risikobilde» skriver de at selv om de i den første halvdelen av året registrerte et økt antall forsøk på kompromitteringer, er antallet faktiske kompromitteringer lavere enn i samme periode i 2021. En kompromittering innebærer at noen kommer seg forbi sikkerhetsmekanismene til en datamaskin eller en bedrifts nettverk, altså at en angriper har brutt seg inn.
Stoler på IT-avdelingen
Undersøkelsen viser også at de aller fleste har stor tiltro til at IT-avdelingen i bedriften har kontroll på IT-sikkerheten. Hele åtte av ti sier de vurderer IT-sikkerhetsnivået på arbeidsplassen som tilstrekkelig. Riktignok er andelen som er fornøyd med sikkerhetsnivået gått ned fra 82 prosent til 76 prosent siden mars, men tilliten er fremdeles høy.
– Det er positivt at medarbeiderne stoler på at IT-avdelingen har kontroll på sikkerheten, men det er viktig at alle ansatte tar et selvstendig ansvar for å sikre bedriften mot cyberinnbrudd. Vi ser at både offentlige instanser, store og små bedrifter, og privatpersoner, har større årvåkenhet rundt disse truslene enn før krigen startet. Det er veldig bra. At antallet faktiske gjennomførte cyberangrep er mindre enn i fjor, kan tyde på at økt fokus på nettopp IT-sikkerhet i bedriftene har hjulpet, sier Øksne.
GlobalConnect merker stadig større etterspørsel etter sine tjenester som forenkler og sikrer nettverket i bedrifter. Selskapet har en egen dedikert sikkerhetsorganisasjon som sørger for å til enhver tid beskytte forretningskritisk infrastruktur og ivareta din virksomhets sikkerhetspolicy. GlobalConnects tjenester for IT-sikkerhet tilpasses den enkelte krav til kvalitet og oppetid, slik at kundens data og infrastruktur er best mulig beskyttet til enhver tid..