Privat Bedrift Borettslag

Du er nå på bedriftsiden. Er du privatkunde? Bytt til Privat (tidligere HomeNet)

Nyheter / Møt IT-avdelingens nye beste venn: Nettverksteknologien SD-WAN

Derfor er SD-WAN er fremtidens nettverksteknologi.

De fleste IT-ansvarlige har sannsynligvis tenkt tanken «kan ikke dette gjøres på en smartere, raskere og mer fleksibel måte?». Og mens frustrasjonen over en uoversiktlig og lite fleksibel nettverksløsning bygger seg opp, lurer spørsmålet i bakhodet: Er sikkerheten vår godt nok ivaretatt? Er systemarkitekturen tilpasset at medarbeiderne i økende grad arbeider og deler informasjon, uansett hvor i verden de befinner seg?

Og hva om styret og administrerende direktør plutselig beslutter å ta den digitale reisen med ekspresstog – er IT-infrastrukturen klar for det?

Flere fordeler med SD-WAN

Heldigvis kan den raskt voksende nettverksteknologien Software Defined Wide Area Networking – forkortet SD-WAN – hjelpe både IT-avdelingen og forretningen som helhet med disse utfordringene. SD-WAN har mange fordeler sammenlignet med tradisjonell teknologi som MPLS, blant annet:

  • Bidrar til økt effektivitet i IT-avdelingen
  • Gir en bedre brukeropplevelse for både ansatte og kunder
  • Ny og fremtidssikret IT-arkitektur

I GlobalConnect er ikke ledelsen i tvil og satser målrettet på å bli ledende innen fremtidssikrede og effektive løsninger basert på SD-WAN-teknologien. Det nordeuropeiske konsernet er en profesjonell samarbeidspartner til bedriftsmarkedet med egen fiberinfrastruktur, egne datasentre og skytjenester.

«Den riktige, individuelt tilpassede SD-WAN-løsningen kan gjøre våre kunders IT-avdelinger langt mer effektive. Feilsøking kan skje betydelig raskere, siden man til enhver tid har full oversikt over nettverket – både i sanntid, men også med tilgang på historiske data. I tillegg får både ansatte og kunder en vesentlig bedret brukeropplevelse. Et eksempel på det er prioritering av datatrafikk til videomøter, som jo har fått et stort gjennombrudd på grunn av koronakrisen», sier Martin Højriis Kristensen, produktdirektør i GlobalConnect Norge.

Martin Højriis Kristensen, produktdirektør i GlobalConnect Norge

Han peker også på en annen trend som grunn til at fremoverlente virksomheter bør se nærmere på SD-WAN-teknologien:

Mange virksomheter har allerede flyttet, eller planlegger å flytte, data til offentlige eller hybride skyløsninger. I tillegg er SD-WAN en teknologi som det satses milliarder av utviklingskroner på hvert år over hele verden, hvilket innebærer at det stadig utvikles nye funksjoner og muligheter.

Raskt og sikkert i skyen

Skybaserte løsninger krever at IT-infrastrukturen revurderes hvis sikkerhetsnivået skal opprettholdes samtidig som ansatte og kunder har en god brukeropplevelse.

«Mange virksomheter har i dag en WAN-arkitektur der all trafikk rutes til en sentral brannmur og derfra videre ut på internett. Det skaper unødvendige flaskehalser i nettverket. Med SD-WAN erstattes den arkitekturen av et intelligent oppsett som er optimalisert for skybaserte tjenester» sier Martin Højriis Kristensen og fortsetter:

«Med SD-WAN kan vi for eksempel sette opp direkte internett-tilgang med moderne og integrerte «next generation firewalls» helt ute på bestemte lokasjoner, og utnytte fordelene med skyen betydelig bedre.

«Når det er sagt, så kommer MPLS fremdeles til være arbeidshesten i vårt nordeuropeiske nettverk, og ved å kombinere MPLS med SD-WAN får man det beste av begge verdener. Det betyr 100% kontroll på trafikken, både fra et sikkerhets- og et ytelsesperspektiv, samtidig som vi kan utvikle nye tjenester raskere enn ellers,» fortsetter Højriis Kristensen. «GlobalConnect er blant de største leverandørene av MPLS på tvers av de nordiske landene, og dette gir kundene en fordel sammenlignet med løsninger som utelukkende bruker internett til å produsere SD-WAN-tjenester.»

Hva er ‘managed SD-WAN’?

SD-WAN gir bedrifter mange muligheter når det gjelder å fremtidssikre IT-arkitekturen og bedre både effektivitet og brukeropplevelse, men det er også en kompleks teknologi.

For å kunne sette sammen individuelle nettverksløsninger som både gir bedre overblikk her og nå, og samtidig støtter opp om kundenes IT- og forretningsstrategier på lengre sikt, tilbyr GlobalConnect driftede SD-WAN-løsninger.

«Vi tilbyr individuelt tilpassede løsninger, der vi tar ansvar for løsningsdesign, implementering og drift av både SD-WAN-delen og den underliggende nettverksforbindelsen», forteller Martin Højriis Kristensen. «Det betyr at du som kunde kun har ett kontaktpunkt hvis noe skal endres eller ikke fungerer optimalt. Jeg tror det er mange IT-ansvarlige som er rimelig lei av å leke detektiver når de skal finne ut av hvilken leverandør de skal kontakte for å løse et problem eller gjøre en endring i nettverket.»

Langt bedre overblikk over nettverket

Innsyn og forståelse er viktige komponenter i GlobalConnects SD-WAN-filosofi. I tillegg til å ta fullt ansvar for nettverket, gir GlobalConnect sine kunder tilgang til et nettbasert dashboard som gir et solid grunnlag for analyse. Dashboardet gir innsikt i både sanntids- og historiske data, og muliggjør rask feilretting samt å trekke ut data og generere rapporter som gir grunnlag for tilpasning av IT-strategien for å støtte opp om forretningen på best mulig måte.

Uten den detaljerte innsikten som et slikt dashboard gir, vil løsningen på generelt dårlig nettverksytelse ofte være å oppgradere båndbredden og håpe på at det løser problemet.

«Dashboardet gir ekte og nyttig innsikt. Er det bestemte applikasjoner, særlig brukeradferd eller feilprioritert trafikk på datalinjene, som gir den dårlige brukeropplevelsen? Det kan vi nå enkelt identifisere. Deretter kan vi gi våre kunder råd om hvordan de kan utnytte nettverket på en bedre måte, for eksempel gjennom å optimalisere og prioritere forretningskritiske applikasjoner, samtidig som medarbeiderne har tilgang til relevante tjenester via internett, forteller Martin Højriis Kristensen.

SD-WAN blir et viktig konkurransefortrinn

Et blikk inn i krystallkulen viser et tydelig fremtidsbilde, mener Martin Højriis Kristensen. Han forutser at virksomheters evner til å bygge en sikker, effektiv og desentralisert IT-arkitektur via SD-WAN vil gi et konkurransefortrinn og bli en viktig del av visjonære virksomheters strategiske forretningsutvikling.

«Jeg tror ikke det er et spørsmål om hvorvidt en virksomhet skal vurdere intelligente SD-WAN-løsninger, men når den skal det. Uansett hvem man har som nettverksleverandør og samarbeidspartner vil jeg si ‘heller i dag enn i morgen’. Det handler rett og slett om å vise digitalt lederskap» avslutter Martin Højriis Kristensen.

Vil du vite mer om SD-WAN?

Fyll ut skjemaet under så kontakter vi deg så snart som mulig.

Kan din bedrift få fiber?

Fiber er markedets raskeste internettforbindelse. Sjekk om din bedrift også kan få alle fordelene med lynrask fiber.